Миргородська райСЮН

Ми - це
Меню сайту
Відвідувачі
Новини
Біологія

«Методичний портал»

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Акваріум
Наші друзі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Лютий » 26 » Виготовлення вітальної листівки «З Днем святого Валентина»
0:17 AM
Виготовлення вітальної листівки «З Днем святого Валентина»
Заняття гуртка "Природа і фантазія" (Підготувала Лілія Дяченко)
 
 Тема : Виготовлення вітальної листівки «З Днем святого Валентина»
 
Мета: надати уявлення про техніку друку та види промислової графіки; навчити застосовувати набуті знання на практиці; розвивати практичні вміння і навички виконання станкових творів, роботи за власним планом, творчий потенціал, уяву, фантазію; формувати моральні звички щодо виявів люської поваги, любові; виховувати акуратність.
Тип заняття: комбінований. Наочні матеріали: ілюстрації робіт художників, виконані в різних техніках друку: проспекти, марки, рекламні оголошення, плакати, етикетки, фірмові знаки, роботи в техніці комп’ютерної графіки, буклети з дорожніми знаками, творчі роботи учнів (вітальні листівки), графічні форми.
Матеріали: картон, клей, копіювальний папір, ножиці, папір, олівець, різці.
Техніка: картонна графіка, ліногравюра. Додатковий теоретичний матеріал для керівника гуртка Гравюра – вид мистецтва графіки, особливістю якого є ручні способи обробки форм і друкування з них відбитків рисунка. Види гравюри: ліногравюра - вид гравюри, у якому форма виготовлена з лінолеуму або подібних до нього полімерно-пластичних матеріалів; ксилографія – вид гравюри, у якому форма виготовлена з дерева; літографія – вид гравюри, у якому форма виготовлен з вапнякового каменю; офорт – вид гравюри, у якому форма виготовлена з металу. Графічний твір для повсякденного вжитку називається прикладним.
 
Хід заняття
 
І. Активізація уваги гуртківців Привітання. Перевірка присутніх на занятті. Перевірка готовності дітей та робочих місць до заняття. Оголошення теми та завдань заняття.
 
ІІ. Актуалізація опориних знань ( у формі бесіди з гуртківцями)
 
- Які ви знаєте види графіки за технікою виконання ? ( лінійна, силуетна, тонова, світлотіньова).
- Які ви вивчали жанри графіки? (портретний, пейзажний, побутовий, натюрморт, історичний, батальний, анамалістичний).
- Як називають станковий твір графіки, який є авторським відбитком друкарської форми? (Естамп).
- На які поділяються твори графіки, залежно від мети виконання? (станкові-виконані в одному екземплярі, книжкові – графічниі твори в книгах, прикладні – для повсякденного вжитку, плакатні – з агатаційною, рекламною чи навчальною метою) .
- Як називають одну з найпоширеніших технік графіки, у якій ми отримуємо відбиток на папері з форми, виготовленої з різних матеріалів вручну? (Гравюра).
- З яких матеріалів може виготовлятись дана форма? (для форми можуть служити вапняковий камінь, метал, дерево, лінолеум та інші полімерно-пластичні матеріали). - З якого матеріалу виготовляють форму для ліногравюр? (полімерно-пластичні матеріали). - Які інстументи використовують, за допомогою яких в поверхні форми з лінолеуму чи дерева, на яку вже був нанесений рисунок, виділяють ті частини рисунка, що повинні залишитися на папері (відбитку) незафарбованими? (різці ).
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Розповідь керівника гуртка Готуючись до виконання творчої роботи, художник-графік обирає теТехніки друку є трьох видів:
Плаский друк – роботи, де автор отримує відбиток з пласкої поверхні ( літографія, акватинта, монотипія, гектографія, склорис).
Високий друк – роботи, де фарби переносяться на відбиток із виступаючих частин форми (ліногрвюра, ксилографія, картонна графіка).
Глибокий друк – роботи, де фарба переноситься із заглиблень у формі (офорт, суха голка). (Демонстрація з коментарем керівника гуртка творів мистецтва, виконаних у різних техніках друку, а також форм, із яких отримано відбитки.)
 
Розвиток науково-технічного прогресу спричинив появу багатьох видів промислової графіки. Її зразки ми щоденно бачимо в різних видах продукції (конверти, книги), у громадських місцях ( пошта, аптека, банк, магазин, бібліотека).
 
Промислова графіка обслуговує сферу виробництва та реалізації продукції (упаковки, марки, фірмові знаки, етикетки, вивіски, проспекти, бланки, буклети, листівки тощо).
 
Види промислової графіки: Прикладна (авторські графічні твори);
Комп’ютерна (графічні твори, створені за допомогою комп’ютерної техніки);
Плакатна (різні види плакатів);
Рекламна (реклама різноманітних видів продукції); Комунікативна (знаки, які виконують інформативну функцію, наприклад дорожні);
Фірмовий знак (знак, який вказує на виробника продукції, утворюється за допомогою символів, літер, рисунків); Вивіска ( графічний твір, на якому відображено назву підприємства);
Етикетка (графічний твір у вигляді наклейок на різнманітні види продукції, упаковки; її призначення – реклама та дизайн виробу).
 
Сучасний рівень технічного обладнання дозволяє отримувати безліч видів друкованої продукції, але ніяка техніка не може замінити людину-творця. Адже від задуму до практичної реалізації продукції над нею працює художник-графік.хніку друку, якою він більш досконало володіє.
 
ІV. Постановка практичного завдання.
 
1. Наближається особливий день – 14 лютого. День любові, ніжності, тепла.
Історія цього свята сягає глибини віків. А хто ж він цей святий Валентин, що подарував усьому світові день закоханих?
 
 
Кажуть, що насправді святих Валентинів, які загинули в Стародавньому Римі в 269 році, було два. Діяння їх уже давно стали легендою, і тепер вже ніхто точно не пам’ятає, якому ж із них було присвячене свято. Відомо лише те, що один Валентин був у Римі проповідником і лікарем. У часи гоніння на християн він був страчений за наказом імператора Клавдія. Другий Валентин, єпископ Тернійський, жив недалеко від Риму і загинув у муках у тому ж році.
 
Валентин-лікар.
 
Він завжди турбувався про те, щоб ліки, які він приписував хворим, мали приємний смак. Для цього він змішував гіркі мікстури з молоком, медом чи вином. Він також був проповідником. І хоча в ті часи християни у Римі переслідувалися, він став священником, який непогодився з волею самого імператора Клавдія ІІІ. Імператор заборонив шлюби й хотів скасувати інститут сім’ї. У такий спосіб чоловіки начебто могли воювати й ходити в далекі походи, не сумуючи за рідними. Валентин не лише молився за здоров’я своїх поцієнтів, а й продовжував проводити вінчальні обряди закоханих всупереч волі імператора, за що й поплатився. До імператора дійшли чутки - солдати увірвались до житла Валентина, знищили ліки і взяли його під варту. Стратили його в той же день 14 лютого.
 
Єпископ – Валентин
 
Народився в ІІ столітті у м. Терни Римської імперії. Будучи священником, він займався медичною практикою, науковими дослідженнями. Ставши єпископом, допомагав закоханим писати листи. У тих листах були слова зізнання у коханні. Він таємно вінчав легіонерів, яким заборонив одружуватися імператор. Єпископ дуже любив дітей і проводив з ними багато часу. Діти також обожнювали Валентина. Але коли Римський імператор дізнався, що Валентин не поклоняється тим богам, яким за його наказом було прийнято поклонятися у цій країні, його заарештували і посадили до в’язниці. Діти, сумуючи за старшим другом, часто приходили до в’язниці, приносили йому записки із зізнаннями поваги, любові і туги. Але це не врятувало Валентина. Він страчений 14 лютого 269 року до н. ери і згодом причислено до лику святих. Відтак день смерті італійця Валентина почали відзначати як свято закоханих – День святого Валентина. На це свято заведено дарувати одне одному милі дрібнички, влаштовувати приємні сюрпризи. Зробіть подарунок своїм друзям, близьким і ви.
 
Сьогодні ми виконуватимем творчу роботу в техніках станкової графіки: ліногравюри або картонної графіки.
 
2. Давайте повторимо з вами правила безпечного користування ножицями та різцями. 3. Для виконання творчого завдання необхідно утворити творчі групи, залежно від обраної техніки.
Сьогодні ви переконаєтесь в тому, що одним з найдоступніших є плаский друк. Виконуйте листівку в техніці картонної графіки в такій послідовності:
1) Оберіть форму листівки.
2) Визначте її зміст.
3) Виконайте лінійний рисунок композиції на папері.
4) Перенесіть рисунок за допомогою копіювального паперу на зворотний бік аркуша. 5) Перенесіть за допомогою копіювального паперу кожний елемент композиції на картон окремо та виріжте всі перенесені елементи.
6) Наклейте вирізані елементи композиції на зворотний бік рисунка (першими наклеюють великі елементи композиції, потім – менші).
7) Валиком або губкою нанесіть олійну чи друкарську фарбу на виготовлену форму й зверху накладіть папір.
8) Зворотнім боком долоні притисніть папір до форми й отримайте відбиток.
 
 
V. Виконання практичного завдання
 
Під час самостійної роботи творчих груп керівник гуртка допомагає вирішити проблемні ситуації, які виникають у дітей, здійснюючи індивідуальний підхід.
 
 
 
 
VІ. Завершення заняття- виставка листівок.
 
 
 
Прибирання робочих місць. Якщо окремі гуртківці не встигли закінчити роботу, керівник гуртка дозволяє закінчити її деталізацію вдома.
 
Переглядів: 2235 | Додав: metodustraisun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Моя Україна
Флаги картинки
Урок патріотизму
Україна - Єдина!
Збираємо рюкзак
Сигнал "Увага всім
Небезпечні знахідк
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Годинник
Новини
Конкурси
Вітаємо

    Січень

    7.01 Кононенко О.О.(н)

    14.01 Гречаний В.О.(н)

    14.01 Зосенко Л.Д.

    25.01 Педорич Т.І.

    Лютий

    4.02. Щербань Т.І.

    14.02 Шарко К.О.

    18.02 Гончаренко Н.І.

    21.02 Сидоренко Л.І.(н)

    27.02 Аршинова В.М.

    27.02 Фесенко М.В.

    Березень

    4.03 Денисова С.В.

    9.03 Гребінник Т.С.

    17.03 Гурина В.М.(Н)

    21.03 Мирошник С.В.

    27.03 Тютюнник Л.В.

    Квітень

    3.04 Сизоненко І.М.(н)

    8.04 Тетерюк С.Б.

    10.04 Руденко А.С.

    15.04 Кіпрач М.І.(Н)

    15.04 Кравченко Л.В.(Н)

    16.04 Белиба М.І.

    20.04 Кудренко Ю.Б.(н)

    26.04 Фесенко Я.В.

    Травень

    16.05 Політько О.І.

    24.05 Покровська О.І.

    26.05 Радченко С.І.

    29.05 Гришко В.Б.

    Червень

    3.06 Харченко Г.В.

    4.06 Смирний В.М.(Н)

    7.06. Гречана Б.В.

    17.06 Кухарук Л.В.

    Липень

    7.07 Щукіна Т.І.

    3.07 Семеренко Н.О.(Н)

    8.07 Калантай Н.В.

    11.07 Давиденко В.М.(Н)

    24.07 Яременко Н.В.

    25.07 Немченко О.В.

    29.07 Іщенко А.В.(Н)

    Серпень

    4.08. Скубій Л.С.

    16.08. Колісник І.В.

    16.08.Ященко В.М.

    19.08.Сербин С.Ю.

    24.08. Скляр І.Л.

    27.08. Демочко О.В.(Н)

    Вересень

    14.09 Шульга Н.В.

    15.09 Карпенко Ю.І.

    18.09. Кузьменко А.О.

    24.09. Дудніченко В.О.

    Жовтень

    1.10 Литвин Л.О.(Н)

    13.10 Давиденко В.І.

    15.10. Руденко І.І.

    25.10. Гвоздіковська Я.М.

    25.10 Станіславський В.М.

    31.10. Овлах І.С.

    Листопад

    29.11 Іщенко Н.В.

    Грудень

    8.12. Красюк Л.М.

    14.12. Юдько О.В.

    18.12 Хазай Н.В.

    25.12 Миколаєнко Л.В.

    31.12 Мисяк Р.В.(Н)

     
Афоризми
Сайт існує
Пошук
Архів записів

murgraisun@yandex.ua © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz