Миргородська райСЮН

Ми - це
Меню сайту
Відвідувачі
Новини
Біологія

«Методичний портал»

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Акваріум
Наші друзі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Жовтень » 28 » Менше сміття - краще життя
7:52 AM
Менше сміття - краще життя

Проведення акції «Чисте подвір´я»

Черевківська ЗОШ І-ІІІ ст гурток "Юні друзі природи" (керівник гуртка Давиденко Вікторія Михайлівна)

Згідно з даними Мінжитлокомунгоспу України ми утворюємо в нашій країні щорічно десятки мільйонів тонн твердих побутових відходів до складу яких, входять такі основні компоненти: харчові відходи – 35-50 %, папір і картон – 10-15, вторинні полімери – 9-13, скло – 8-10, метали - 2, текстильні матеріали – 4-6, дерево – 1, будівельне сміття – 5, інші відходи – 10%. Показники утворення відходів в середньому становлять 250 кг/рік на душу населення, а у великих містах досягають 330-380 кг/рік відповідно і мають тенденцію до зростання.

Гори сміття все ростуть і ростуть. Украї­на ризикує потонути у відходах, яких на сьогод­ні накопичилось понад 35 млрд. тонн, а площа сміттєзвалищ складає вже понад 165 тисяч гектарів (приблизно в п'ять раз більша за площу держави Мальта).

Сміттєзвалища призводять до забруд­нення ґрунтів, атмосфери, підземних і по­верхневих вод. В той же час із економічного обороту виводяться мільйони тонн різних матеріалів, які могли б використовуватися як вторинна сировина, зберігаючи значні природні ресурси. В цьому контексті дуже важливо зменшувати, а де можливо, і зовсім уникати продукування сміття. Мож­ливості в цій сфері дуже великі.

Концепція «3-R»

Насамперед, до проблеми відходів необ­хідно ставитись згідно з правилом «З-R» (від англ. Reduce, Reuse, Recycle): зменшуй, по­вторно використовуй, переробляй. Практич­но це правило можна реалізувати в повсяк­денні завдяки виконанню наступних порад:

«Профілактика»

Хворобу легше і дешевше не допусти­ти, ніж усунути. Подібно також із сміттям: якщо створювати і викидати якомога мен­ше відходів, то це суттєво зменшить за­бруднення природи та знизить витрати утилізації сміття.

Сила споживача

Як споживачі, ми можемо суттєво впливати на те, скільки сміття нагромаджується в на­шому довкіллі, адже «попит стимулює пропозицію», а відповідно купівля стимулює вироб­ництво та відходи. Відповідальна стратегія та тактика споживання відкриває можливості суттєвого зменшення побутового сміття.

Сила волі та мудрість

Не дозволяйте рекламі маніпулювати вами, поневолити ваш розум і дикту­вати рішення купити певну річ.

Не піддайтесь спокусі завалити своє житло непотрібними електроприла­дами (наприклад, кілька кавоварок, в кожній кімнаті по телевізору, електроніж тощо).

Відмовтесь від «фрустраційних поку­пок».

  • Треба розуміти реальну потребу і від­різняти її від бездумного споживання «за інерцією». Частіше ставте собі за­питання: чи ця річ мені дійсно по­трібна?
  • Не купуйте нічого зайвого – лише те, що вам дійсно потрібно, адже кожна зайва річ завдає рану довкіллю: на­самперед – при виробництві, а в кінці кінців, як сміття.
  • Перед тим як іти до магазину, підго­туйте список необхідних покупок. Це допоможе не тільки не забути щось важливе, а й зупинить від купівлі за­йвого.
  • При купівлі зверніть увагу на сезон, регіон та спосіб виробництва, а також упаковку та віддайте перевагу якісним екологічно чистим сезонним продуктам без зайвої упаковки з власного регіону.

Екологічні торби

  • Якщо кожного тижня вам потріб­ні тільки два-три пластикові пакети для куплених в магазині чи на ринку продуктів, то таким чином щороку ви приносите додому 100-150 таких па­кетів, більшість з яких викидається з іншими побутовими відходами.
  • У світі кожного року попадає на сміт­ник біля одного мільярда пластикових пакетів, які виробляються з на­фтопродуктів, що не розкладаються в природі, а при їх спалюванні у пові­тря вивільняються високотоксичні діоксини, що руйнують імунну систему людини та спричиняють гормональні та онкологічні захворювання.
  • Що ми реально можемо зробити для вирішення проблеми? Як мінімум, це не купувати щоразу новий пакет, але приходити до магазину з пакетом, який вже попередньо використовували.
  • Ще краще придбати торбу з тканини для крамниць та корзину для ринку. Таким чином, можна не тільки зроби­ти внесок у збереження довкілля, але й заощадити сотню-дві гривень, визволившись від необхідності щора­зу купувати новий пластиковий пакет!

Допомога для людей і природи

  • Віддайте непотрібні речі потребуючим.
  • Так, наприклад, можете віднести одяг, ме­блі, посуд, книги та іграшки до дитячих ін­тернатів та притулків.
  • «Ні» одноразовому вжитку!
  • Відмовтесь від продукції одноразово­го використання – пластикового по­суду, паперових серветок, рушнич­ків, носовичків, станків для гоління, годинників, одноразових ручок тощо,а натомість віддайте перевагу відпо­відним речам багаторазового вико­ристання.
  • Вибір керамічного та скляного посу­ду багаторазового використання збе­реже ваші кошти, природне довкілля та природний смак ваших страв і на­поїв.
  • Якщо використання одноразового по­суду не можна уникнути, обирайте замість пластикового паперовий.
  • Придбайте ємкості багаторазового ви­користання для продуктів: коробочка для бутербродів, термос...
  • Віддавайте перевагу напоям та харчо­вим продуктам в скляній тарі, що при­датна для повторного використання.
  • Не купуйте напої в бляшанках, пластикових пляшках та пакетах.

Не купуйте сміття!

  • Бойкотуйте товари низької якості!
  • Дешевизна часто є приманкою для недосвідченого споживача. На жаль, здебільшого дуже дешеві товари (одяг, взуття, електротехніка та ін.) є низької якості і швидко опиняються посеред сміття.
  • Постарайтесь при купівлі віднайти оптимальну пропорцію ціни та якості виробів.

«Ні» зайвій упаковці!

Купуйте промислові товари та продукти харчування з мінімально можливим паку­ванням.

Плющимо

Перед тим, як викинути пластикову пляшку до пакету зі сміттям, не забудьте її сплющити, попередньо відкрутивши криш­ку, що дозволить в декілька раз зменшити об'єм сміття. Те саме стосується також па­перових пакетів від соку чи молока.

Бережливість

Бережливо ставтесь до вашого одягу, взуття та інших речей повсякденного вжит­ку. Завдяки правильному догляду вони значно довше зможуть вам послужити і не потрапити завчасно на сміттєзвалище.

Ремонтуємо

Для виробництва меблів, одягу, побу­тових приладів та інших речей необхідні ресурси та затрати енергії, тому часто раці­онально було б відремонтувати старі речі замість того, щоб їх викидати.

Повторна переробка та використання

  • Обирайте товари з маркуванням «по­вторна переробка». Цей міжнародний знак свідчить про те, що вироби ви­готовлені з вторинної сировини, або ж вони придатні до повторного викорис­тання.
  • Дотримуйтесь роздільного збору по­бутового сміття, якщо він передба­чений вашою житлово-комунальною службою.
  • Папір, картон, паперові упаковки ви мо­жете здати в пункт прийому макула­тури чи залишити біля сміттєвих баків. Таким чином ви зможете зробити сут­тєвий внесок для збереження «зелених легенів» нашої планети – лісів, адже 1 тонна макулатури зберігає 17-20 дерев.
  • Здавайте металобрухт до пунктів при­йому вторсировини.
  • Віднесіть скляні пляшки до пунктів прийому склотари чи віддайте їх ма­лозабезпеченим.
  • У багатьох містах можна здати в пункт прийому вторинної сировини пластикові пляшки. Пам'ятайте, що 1 т вторинних полімерів економить 16 т си­рої нафти!
  • Віддавайте відпрацьовані автомобільні акумулятори на повторну переробку.
  • Більшість відходів з кухні – це цінна сировина для виробництва компос­ту. Використовуйте дану можливість, якщо маєте присадибну ділянку чи хоча б маленький сад. Таким чином не тільки суттєво зменшите загальну кількість сміття, але й отримаєте екологічно чисте добриво.

Акумуляторні батарейки

  • Не зловживайте купівлею іграшок та дрібних електронних приладів, які використовують батарейки. Пам’ятайте запитувати себе: чи потрібно це мені чи моїй дитині.
  • Викинута в довкілля батарейка за­бруднює (наприклад, важкими мета­лами) до 1м2 довкілля.
  • Щоб суттєво зменшити об'єм сміття, небезпечного для природного довкілля та нашого здоров'я, відда­вайте перевагу акумуляторним ба­тарейкам!
  • Ці батарейки можна заряджати до 1 000 раз і відповідно заощаджувати кошти на купівлю нових батарейок.
  • Купивши акумуляторну батарейку за 30-40 гривень (при ціні 3-5 гривні за одноразові) вже після десятого заряджаня повернемо затрачені кошти і почнемо робити суттєві фінансові заощадження.
  • Крім того, акумуляторні батарейки - це не лише економічніше, але й мобільніше та зручніше - їх можна зарядити усюди де є розетка, або світло (є зарядні пристрої на сонячних батареях), і не потрібно шукати магазинів з батарейками.
  • В жодному разі не викидайте та не спа­люйте батарейки, що вийшли з ладу, на вашій присадибній ділянці, адже цим ви загрожуєте своєму здоров'ю!
  • Всі батарейки підлягають роздільному збору та утилізації!

Підгузники

Одноразові підгузники становлять для сім'ї з маленькою дитиною левову частку побуто­вих відходів. Якщо для немовляти використо­вуються виключно одноразові підгузники, на­приклад памперси, то поки дитина виросте, виросте також гора сміття з підгузників вагою біля однієї тисячі кілограмів. А якщо цей об'єм помножити на приблизно 400 тис. дітей, які щороку народжуються в Україні?

Союз довкілля та захисту природи Ні­меччини (BUND) рекомендує відмовитись від памперсів і пеленати немовлят в тради­ційні пелени з бавовни та використовувати багаторазові підгузники з природніх мате­ріалів. Це не тільки дозволить зменшити щорічний об'єм сміття в декілька мільйо­нів тонн, але також більш відповідально ставитись до здоров'я дітей. Багаторазові підгузники з природних тканин не містять хімічних складових, які можуть подразню­вати ніжну дитячу шкіру, уможливлюють кращий доступ повітря і тим самим запо­бігають виникненню грибкових інфекцій.

Якщо немає можливості відмовитися цілком від одноразових підгузників, намагайтеся обмежити їх використання лише на час сну дитини і якомога раніше відмовитися від підгузників по мірі підростання дитини.

Переглядів: 568 | Додав: metodustraisun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Моя Україна
Флаги картинки
Урок патріотизму
Україна - Єдина!
Збираємо рюкзак
Сигнал "Увага всім
Небезпечні знахідк
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Годинник
Новини
Конкурси
Вітаємо

    Січень

    7.01 Кононенко О.О.(н)

    14.01 Гречаний В.О.(н)

    14.01 Зосенко Л.Д.

    25.01 Педорич Т.І.

    Лютий

    4.02. Щербань Т.І.

    14.02 Шарко К.О.

    18.02 Гончаренко Н.І.

    21.02 Сидоренко Л.І.(н)

    27.02 Аршинова В.М.

    27.02 Фесенко М.В.

    Березень

    4.03 Денисова С.В.

    9.03 Гребінник Т.С.

    17.03 Гурина В.М.(Н)

    21.03 Мирошник С.В.

    27.03 Тютюнник Л.В.

    Квітень

    3.04 Сизоненко І.М.(н)

    8.04 Тетерюк С.Б.

    10.04 Руденко А.С.

    15.04 Кіпрач М.І.(Н)

    15.04 Кравченко Л.В.(Н)

    16.04 Белиба М.І.

    20.04 Кудренко Ю.Б.(н)

    26.04 Фесенко Я.В.

    Травень

    16.05 Політько О.І.

    24.05 Покровська О.І.

    26.05 Радченко С.І.

    29.05 Гришко В.Б.

    Червень

    3.06 Харченко Г.В.

    4.06 Смирний В.М.(Н)

    7.06. Гречана Б.В.

    17.06 Кухарук Л.В.

    Липень

    7.07 Щукіна Т.І.

    3.07 Семеренко Н.О.(Н)

    8.07 Калантай Н.В.

    11.07 Давиденко В.М.(Н)

    24.07 Яременко Н.В.

    25.07 Немченко О.В.

    29.07 Іщенко А.В.(Н)

    Серпень

    4.08. Скубій Л.С.

    16.08. Колісник І.В.

    16.08.Ященко В.М.

    19.08.Сербин С.Ю.

    24.08. Скляр І.Л.

    27.08. Демочко О.В.(Н)

    Вересень

    14.09 Шульга Н.В.

    15.09 Карпенко Ю.І.

    18.09. Кузьменко А.О.

    24.09. Дудніченко В.О.

    Жовтень

    1.10 Литвин Л.О.(Н)

    13.10 Давиденко В.І.

    15.10. Руденко І.І.

    25.10. Гвоздіковська Я.М.

    25.10 Станіславський В.М.

    31.10. Овлах І.С.

    Листопад

    29.11 Іщенко Н.В.

    Грудень

    8.12. Красюк Л.М.

    14.12. Юдько О.В.

    18.12 Хазай Н.В.

    25.12 Миколаєнко Л.В.

    31.12 Мисяк Р.В.(Н)

     
Афоризми
Сайт існує
Пошук
Архів записів

murgraisun@yandex.ua © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz