Рогі́з (Typha) — єдиний рід рослин родини рогозових (Typhaceae).
Родова назва Typha утворена від грецького слова, що означає «дим», «палити» (за кольором темних, ніби обгорілих суцвіть)
Рогози нерідко називають комишем або очеретом.
З кореневищ можна приготувати борошно й пекти хліб і навіть бісквіти, варити каші. З цієї ж муки роблять кисіль. Для приготування борошна треба нарізати кореневища на скибочки в 0,5 - 1 сантиметр і сушити в печі, поки вони не будуть розламуватися з сухим тріском. Потім подрібнити в ступці або на кавовому млинку. Підсмажені шматочки кореневища можна вживати як каву, в сирому вигляді використовувати для відгодовування свиней. Відварені молоді пагони рогозу дуже ніжні і смаком нагадують спаржу.[1]
Традиційно рогози використовували в народній медицині і гомеопатії.
Заготовляють кореневища навесні чи пізно восени з під тонкої криги. Також можна збирати навесні пилок рогозу, який додають до борошна.
Бережіть себе та своїх близьких. Миру Вам та спокою!
|